Rick Riordannak új könyve jelent meg egyiptomi mitológiával kapcsolatosan? Ide vele most rögtön!

Imádtam a Percy Jackson köteteket. Teljesen levettek a lábamról egyedi stílusával. És persze ebben a részben sem volt másként. Míg a Percy könyvekben a görög mitológia szolgáltatott alapot a történetnek, itt az egyiptomi mitológia elevenedik meg. Na de térjünk rá a történetre:

Carter és Sadie testvérek, akik anyuk halála óta külön élnek. Míg Carter az apjával, az egyiptológussal utazza körbe a világot, addig Sadie a nagyszüleivel él Londonban. A testvérek csak évente kétszer találkoznak, de amikor utolsó találkozásukon az apjuk felrobbantja a rosetti- követ, szabadjára enged öt egyiptomi istent, közöttük Széthet, elszabadul a pokol. Apjukat elrabolják, így a tesvérpárnak menekülnie kell. Carter és Sadie sötét titkokat fedeznek fel az életükkel kapcsolatosan, és rájönnek, hogy csak ők képesek kiszabadítani az apjukat és megmenteni a világot.

Már az eleje teljesen megfogott. Milyen szekrény? Milyen kombináció? Már az első oldalon annyi titok vetődött fel! Az egész könyv Carter és Sadie narrációjával meséli el a történetet. Egy-egy fejezet elején, szekálták egymást, hogy milyen rosszul meséli el a storyt, vagy hogy ez nem is így történt. De hát persze egy testvérpárról beszélünk. Még jobb volt, hogy kaptunk egy-két hieroglifa képet, amivel könnyebben el lehetett képzelni az eseményeket. Az ilyen dolgok tették különlegessebbé a könyvet.

Sok párhuzammal találkozunk a Percy Jackson könyvekkel kapcsolatban, de ez csak fokozta a cselekményt. Egyébként az egész könyv rejtélyek sorozatából áll. Vannak nagyobbak, vannak kisebbek, mindenesetre pörögnek az események, egyik próbából megyünk a másikba. Kíváncsian vártam minden titoknak a magyarázatát és voltak amiktől teljesen ledöbbentem. Pl.: amikor kiderül, hogy kik rejtőznek a Kane testvérek testében.

 Az egyiptomi mitológia lenyűgözően ki van alakítva. Ha esetleg egy dolgozatban az egyiptomi kultúráról kérdeznének, tuti elmosolyodnék és megkönnyebülten gondolnám, hogy ezeket már úgy is tudom.

Az istenek és mágusok közötti viszály már réges-rég óta tart. Sok tiltott tevékenység van a mágusok számára, amiket persze Carter és Sadie előszeretettel megszegnek. Kapkodtam a fejem ide-oda és sok WTF pillanatom volt. Még van pár homályos folt nekem a mitológiával vonatkozóan. Néhány megjegyzésben megtudjuk, hogy a görög és egyiptomi mitológia egy világban játszódik. De ez hogy lehetséges? A különböző istenek tudnak egymásról? Vagy hogy lehet az, hogy egy dolognak több istene van, de különböző mitológiában? Tehát még van pár megválaszolatlan kérdésem.

Különösen kedveltem a váltott szemszöget a Kane testvérpár között. Mind a ketten szerettek volna a másik életébe lépni. Sadie az apjával tölteni több időt, amíg Carter egy helyben élni, suliba járni és barátkozni. Szerettem a civakodásaikat egymással. Meg Annubisz! Sadievel olyan cuki jeleneteik voltak.

Szóval izgultam a szereplőkért, mindenkiért, mert nem volt olyan szereplő, akit ne kedveltem volna meg. (Ami elég ritkaságnak számít nálam.) A történet tele volt meglepetésekkel, fordulatokkal. Kívámncsian várom, mit hoz a sorozat további részei a Kane testvérek számára.

5/5