A legtöbb hivatásos könyvmoly gyakran használja ezeket a plattformokat. Segítenek nekünk feljegyeztetni az olvasásainkat és egyéb nagyon hasznos funkcióik is vannak. Ezeket fogom nektek leírni. De kezdjük a legelején, hátha valaki még esetleg nem ismerné ezeket az oldalakat.

A moly.hu magyar, a goodreads pedig amerikai weboldal, amin elérhető számunkra a legtöbb könyv. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a könyvek adatai, illetve a fülszövegük megtalálható az oldalakon. Emellett értékeléseket, idézeteket, megjegyzéseket lehet hozzájuk írni, és a tapasztalatainkat megvitatni a többi felhasználóval. Fel lehet őket jegyeztetni, hogy mikor és milyen kiadásban olvastad az adott könyvet. Ezek nagyon hasznos dolgok, mert így számon tudjuk tartani, hogy akár egy évben hány könyvet olvastunk. Eseményken és kihívásokon is részt lehet venni. Viszont a két plattform között így is vannak különbségek.

Moly:

Mint azt már említettem a a Moly egy magyar weboldal. Akár már közösségi felületnek is lehetne számítatni, hisz itt is lehet olvasókat, kiadókat, írókat követni, figyeltetni és üzenetet küldeni nekik. Amint felregisztáltál az oldalra, te is tudsz könyveket, borítókat feltölteni az oldalra, ha esetleg még nem voltak fenn a rendszerben. Be tudod jelölni, mikor kezdted, illetve fejezted be egy adott könyv olvasását.

A legnagyobb tetszésemet számomra a kihívások kapták. Minden fajta kategóriában találhatsz magadnak kihívásokat, akár még te is létrehozhatsz egyet. És amint teljesítetted a feladatot, kapsz róla egy plecsnit. A Moly is ad kitüntetéseket attól függően, hogy te hány könyvet, oldalt olvastál már az adott évben. Mindenféle zónák is megtalálhatók akármilyen témában, ahol ki lehet beszélgetni az olvasási élményeidet. Karcokat és polcokat is létre lehet hozni. A könyvek nagyon sok címke szerint csoportosítva vannak, így ha egy adott műfajban keresel, hamar rá tudsz találni a neked megfelelő könyvre. Ha esetleg van blogod vagy youtube csatornád, akkor azt össze lehet kötni a Mollyal, így a bejegyzéseidet, videóidat a plattform is meg tudja osztani.

Az én oldalamat itt találhatjátok.

Goodreads:

A Goodreads amerikaiak által üzemeltetett plattform. Itt is, mint a Molyon mindenfajta könyv megtalálható, talán még több is. Főleg angol könyvek. Itt is van várólista, kívánságlista, lehet kommentelni, értékelni. Az oldal legkedveltebb funkciója közé tartozik az évi könyvkihívás. Minden év elején be lehet állítani, hogy az évben hány könyvet szeretnél legalább elolvasni. Folymatosan számolja, hogy hol tartasz és még százalékosan is megjeleníti. Ráadásul még a követetteidét is nyomon tudod követni.

A másik legnagyobb esemény a Goodreads Choice Awards, amit minden év vége fele szoktak meghírdetni. Minden kategóriában lehet szavazni könyvekre, hogy szerinted melyik könyv legyen az év legjobbika. A 2020-as Choice Awards nemrég kezdődött el, szóval ha szeretnétek szavazni, itt tudtok. A Goodreads szintén összegzi a könyveidet, de talán több fajta módon, mint a Moly. Készít neked statisztikát és további információkat ad. Amint regisztráltál kapsz emaileket a legújabb megjelenésekről, legnépszerűbb könyvekről és könyvajánlót is küldd az ízlésed szerint.

Ennyi lett volna ez a kis összehasonlítás. Én személy szerint a Molyt többet használom és jobban is szeretem. De mind a két plattform nagyon-nagy segítséget nyújt a könyveid rendszerezésében. A Goodreadset inkább azoknak ajánlom, akik sokat olvasnak angolul vagy más nyelveken.

Te melyiket használod? És miért szereted?