Kiersten White-tól már volt alkalmam a Paranormalcy sorozatot olvasni, amit nem kedveltem meg. De ez a könyv a szöges ellentéte a Paranormalcy könyveknek. És ezzel nagyon meglepett az írónő, hogy ő bizony ilyet is tud írni.

A történet az 1400-as években játszódik az Oszmán Birodalomban. Két főszereplő, Lada és Radu testvérpár, akik a Havasföldi fejedelem gyermekei. Már gyerekkorukban is sok mindenen mentek keresztül, de miután az apjuk elhagyja őket, kénytelenek a török szultán udvarában élni. És innen indulnak be igazán az események. Lada vissza szeretne térni hazájába, Havasföldre, míg Radu egyre jobban kezdi otthon érezni magát az Oszmán Birodalomban. A testvérpár találkozik Mehmeddel, a szultán fiával, és végül mindketten elkezdenek érzéseket táplálni iránta.

Nagyon tetszett az írónő írásmódja, ahogyan végigkövettük a testvérpár életét kiskoruktól kezdve. Látszódott, hogy hogyan változik a személyiségük az évek során. Az iszlám témától elöszőr egy kicsit féltem, mert még nem olvastam ehhez hasonló könyvet. De kellemesen csalódtam, mert az írónő két teljesen különböző látásmódból adja át az egész történetet, így nem éreztem túlerőltetettnek. Az akkori időkben teljesen mások voltak a szokások,és néha megütköztem azon, hogy hogyan bántak a gyerekekkel. A cselekmény lehengerlő, és minden percben izgultam a szereplőkért.

Ladához hasonló karakterrel még sosem találkoztam. De tényleg. Annyira jól meg van alkotva a személyisége, hogy azt a mindenit. Kivülről sötét és kegyetlen, de a felszín alatt igazán törődik Raduval és mindent megtesz a hazája érdekében. Örlődött a két világ között, főleg úgy, hogy olyan sokat volt távol az otthonától. Mindent megtett a túlélésük érdekében, nem állhatott semmi az útjába. Az egész életében lenézték, és nem hittek benne eléggé, mivel ő nőnek született. Ennek ellenére Lada mindig bebizonyította, hogy megérdemli a tiszteletet nő létére is.

Radu persze szöges ellentéte a nővérének. Kiskorában igen érzékeny természetű volt, állandóan sírt és kerülte a harcokat. Ő az embereket vette meg a bájával és mosolyával. És így került később az udvarban igen magas pozícióra. Radu áttért az iszlám vallásra, és láttuk, hogy egy vallás milyen támasz lehet az embereknek a rossz időkben. Azt is megtudtuk, hogy milyen rádöbbeni az 1400-as években, hogy meleg vagy, és hogy ezt milyen nehéz lehetett elfogadni.

Ajánlom: azoknak, akik szeretik a történelmi YA regényeket

Borító: valami gyönyörűség

5/5