A hamis herceg, egy Magyarországon 2014-ben megjelent Hatalom-trilógia nevű sorozat első része. Nagy sikert aratott a folytatásaival együtt, de én valahogy csak most találtam rá. Kikapcsolódó olvasásként szántam, időelütésként. Ezért is lepett meg annyira, hogy mennyire magával ragadott a történet. Jó gyorsan le is daráltam.

Carthya királysága polgárháború szélén áll. Hogy egyesítse a széthúzó népet, Conner, egy nemesember a királyi udvarból, ravasz tervet eszel ki: kitanít egy árva fiút, hogyan adja ki magát a király rég elveszett fiának, és bábhercegként trónra ülteti. Három árva verseng a szerepért, köztük a makacs Sage is. Sage tudja, hogy Conner szándékai nem éppen nemesek, de mivel saját élete is cérnaszálon függ, nem tehet sokat – el kell érnie, hogy Conner őt válassza, vagy nem kerül ki élve a kalandból. Ahogy Sage az omladozó árvaházból Conner bámulatos birtokára kerül, egyre több hazugságra és árulásra derül fény, míg végül az igazság is kiderül, ami Conner minden tervénél veszélyesebbnek bizonyulhat. 

A történet igen egyszerű, nincs túlbonyolítva, de valahogy mégis az van az emberben, hogy valami nincs rendjén. Hogy van itt a háttérben valami nagyobb szabású dolog. Ez hajtott a könyv végéig engem. A nagy titokra már gyanakodtam, de még így is letaglózott, amikor Sage mindent bevallott. Látni a múltját, hogy honnan jött, és hogy ki vált belőle! Nagyon érdekes volt. És bár sejtettem a végkimenetelre, sok dolgon így is elámultam. Főleg a részleteken. Sok dologra rávilágít, főleg az emberi természetre. Hogy a hatalom mennyi embert rossz irányba tud vinni.

A legjobb az egészben, hogy mindenkinek élete színjátékát kell bemutatnia ahhoz, hogy a trónra kerülhessen. Végig Sage szemszögén át követhetjük az eseményeket, ő hasonlít a legkevésbé a hercegre, de pimaszságával mégis kiérdemli a helyet, hogy küzdhessen a címért. Sage személyisége üdítő volt számomra. Nem akart senkinek sem behódolni, mindig lázadozott, aminek sok következménye is lett. Nagyon okosan és rafináltan élte túl a versengést.

A jelöltek közül még ott van Tobias és Roden. Tobias a tudásával, míg Roden az erjével tűnt ki. Érdekes volt látni, hogy a három fiú egyszerre barátok és ellenségek. Sosem lehetett tudni, mikor támadják egymást hátba. A napok elteltével pedig minden kezd egyre kiélezettebbé válni és már az életük lesz a tét.

Összességében egy kegyetlen könyvet kapunk, tele titkokkal és rejtélyekkel. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szeretne elmerülni egy ilyen világban.

5/5⭐️